essentie

De eerste ‘essenties’, in 2017, waren bijzondere exposities in het jaar van De Stijl

  • Het eerste evenement vond plaats van 8 t/m 12 maart 2017 in de Nicolaïkerk in Utrecht, naast het Centraal Museum, waar op dat moment de expositie Rietvelds meesterwerk: leve de Stijl! te zien is.
  • Essentie II was te zien van 28 juni t/m 2 juli 2017 in de timmerhal op de Scheepswerf te Heusden Vesting. Tegelijkertijd, op 1 en 2 juli, was in Beetsterzwaag essentie noord te vinden.
  • Essentie exclusief , 9 en 10 september in POST Erasmuslaan 5, Erasmuslaan 5, 3584 AZ Utrecht.
  • Essentie III vond van 6 oktober t/m 3 december plaats in Kunsthal45, Den Helder.

Het woord ‘essentie’ betekent kern, hart, grond, wezen. De essentie (Latijn: essentia, van esse, zijn) of het wezen is filosofisch gezien de aard van iets, datgene wat kenmerkend is voor iets.

Een ode aan De Stijl

In het atelier werkt de kunstenaar aan de verbeelding van een idee, streeft naar de vol- maakte vorm en zoekt het ultieme evenwicht in de compositie. In het beste geval vallen inhoud en vorm volledig samen. De spanning tussen ‘iets’ en ‘niets’ is belangrijk. Essentie is niet niets. Essentie is wat blijft als alle franje, alle verhulling weg is. Deze kunst toont de kracht van het weglaten. Dat is absoluut niet saai, het is verrassend hoe divers de werken op de tentoonstelling zijn. Deze werken raken, door hun verbeelding van een niet-zichtbare denkwereld, aan wat beeldende kunst ís sinds de oprichting van De Stijl.


Met trots presenteerde stichting vierplus 62 professionele kunstenaars met bij elkaar meer dan tweehonderd geometrisch abstracte werken in één tentoonstelling. Voor de bezoekers een unieke kans om zoveel van deze stijlvolle kunst bij elkaar te zien.

Bij de tentoonstelling verscheen een catalogus, waarin alle exposanten vertegenwoordigd waren.

 

 

 


In 2018 organiseerde 4+essinsje

In het programma Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Friesland 2018

Essinsje, zo heette de expositie van geometrisch abstracte kunst, die van 13 t/m 17 juni in de Broerekerk in Bolsward te zien was. Negenenveertig kunstenaars, waarvan ongeveer eenderde uit de noordelijke provincies, toonden hun werk in het volle licht onder het glazen dak van dit Rijksmonument. Op de opening sprak Bert Looper (Tresoar) een mini-college uit, op zaterdag danste Dûnsje yn Style en op zondag speelde het Essentie Kwartet een schitterend concert.